Συνταγές σπιτικής μουστάρδας

Τη φτιάχνετε με τα χεράκια σας, με τα δικά σας υλικά σε χρόνο μηδέν.
Μια βόλτα σε κατάστημα μπαχαρικών ή στο στο σουπερμάρκετ της γειτονιάς σας και ξεκινήστε να παρασκευάζετε τη δική σας σπιτική μουστάρδα.

Σας δίνω τρεις υπέροχες συνταγές μουστάρδας.
Διαλέγετε και μαγειρεύετε...

 

 

Απλή μουστάρδα σπιτική


Προετοιμασία: 30΄

Υλικά:
  • 100 γρ. σκόνη μουστάρδας -σιναπάλευρο- στα ράφια μπαχαρικών, σε σούπερ μάρκετ
  • 25 γρ. σιναπόσποροι
  • 2 - 3 πρέζες λευκό πιπέρι, τριμμένο
  • 1 κουτ. γλυκού κουρκουμάς (κιτρινόριζα, προαιρετικό, στα μπαχαράδικα)
  • 1 κουτ. σούπας χονδρό αλάτι
  • 1 - 2 πρέζες ζάχαρη
  • διάφορα μπαχαρικά (π.χ. μοσχοκάρυδο, κανέλα, μπαχάρι, προαιρετικά)
  • 3 κουτ. σούπας νερό χλιαρό
  • 2 φλιτζ. τσαγιού λευκό ξίδι

Διαδικασία:

  1. Μουλιάζουμε όλα τα υλικά στο νερό για περίπου 20 λεπτά. Στο διάστημα αυτό τα υλικά «φουσκώνουν» και δεν χρειάζονται παρά λίγο ανακάτεμα. 
  2. Έπειτα ενσωματώνουμε το ξίδι, ανακατεύοντας. 
  3. Κρατάμε τη σπιτική μουστάρδα σ' ένα βαζάκι στο ψυγείο.



 2η συνταγή μουστάρδας

 Συστατικά

  •     8 κ.σ. σιναπόσπορο σε σκόνη
  •     1/2 του φλιτζανιού νερό
  •     6 κ.σ. λευκό ξύδι
  •     1 κ.γ. νισεστέ
  •     Αλάτι
  •     1 πρέζα σκόρδο σε σκόνη
  •     1 πρέζα πάπρικα

Τρόπος μαγειρέματος
Βάλε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και σε μέτρια φωτιά και ανακάτεψε να γίνουν ένα σώμα
Αφού πάρει βράση χαμήλωσε τη φωτιά και άφησε τη μουστάρδα να σιγοβράζει άλλα 5' λεπτά
Κατέβασε από τη φωτιά και άφησε τη μουστάρδα να σταθεί για 1 λεπτό. Σκέπασε το σκεύος και άφησε στην κατσαρόλα να κρυώσει
Αποθήκευσε σε γυάλινα βαζάκια

πηγή:www.tlife.gr


Συνταγή για μουστάρδα από σπόρους μαύρου σιναπιού

Για να φτιάξετε τη κίτρινη πάστα που καλείται έτοιμη μουστάρδα, 
τοποθετήστε σε ένα τηγάνι ή ταψί αλεύρι και ζεστάνετε το, ανακατεύοντας το κάθε τόσο μέχρι να καφετισει ομοιόμορφα.
Ανέμειξε αυτό το καφέ αλεύρι, μισό και μισό με τριμμένους σπόρους σιναπιού
προσθέσετε για να γίνει υγρό, ένα μείγμα μισού ξιδιού και μισού νερού μέχρι να αποκτήσει τη πυκνότητα και την υφή που θέλετε.
Αλλάξτε τις ποσότητες της μουστάρδας και του αλευριού αναλόγως τη γεύση που σας αρέσει και πόσο δυνατή σε γεύση τη θέλετε.

Για να δώσετε κίτρινο χρώμα στη μουστάρδα 

προσθέστε κουρκούμη (κιτρινόριζα) όσο χρειάζεται. 
για ενίσχυση στη γεύση μπορείτε να προσθέσετε αναλόγως αλάτι, πιπέρι ή μαύρη ζάχαρη (με προσοχή γιατί την κάνει πιο καυτερή).
Διατηρήστε την σπιτική σας μουστάρδα στο ψυγείο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Από το βιβλίο του Euell Gibbons "Stalking the Wild Asparagus"

πηγή:www.ftiaxno.gr

2 σχόλια:

  1. Τρελαίνομαι για μουστάρδα! Έχω στο μεταξύ τόνους σκόνης πικάντικης μουστάρδας στο ψυγείο μου και κάθε φορά φτιάχνω διάφορα μπας και τη καταναλώσω. Το κακό είναι ότι η συγκεκριμένη είναι ιδιαίτερα καυτερή και πέρα από μένα σε αυτή την οικογένεια κανείς άλλος δεν την αντέχει! Θα προσαρμόσω τις υπέροχες συνταγές σου όμως για να δω τι αποτέλεσμα θα βγει. Σε ευχαριστούμε πολύ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγω σε ευχαριστώ για τα ωραία σου σχόλια... καλό απόγευμα

      Διαγραφή

Αναφέρεται όνομα ή ψευδώνυμο όταν υποβάλετε σχόλιο «ως Ανώνυμος»