Ιεροτελεστία και τα μυστικά για τον τέλειο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΦΕ

 

Ο ελληνικός καφές είναι αγαπημένη συνήθεια, είναι συντροφιά,  είναι ιδεολογία, είναι στάση ζωής των Ελλήνων, εδώ και πολλά πολλά χρόνια. Όσο και αν προσπάθησαν να εισέλθουν νέοι καφέδες με διάφορες γεύσεις και αρώματα, παγωμένοι ή ζεστοί, ο ελληνικός καφές πάντοτε βρίσκει μια θέση στη καρδιά του Έλληνα.
Πολλοί, ακόμα και νέοι που τον προτιμούν και ας θεωρείτε ξεπερασμένος, σε καφετέρια, με δεκάδες φραπέδες, «καπουτσίνους», «εσπρεσους» και δε ξέρω και γω τι άλλο… «απλωμένους» στα τραπέζια. Για να μην πω για τους μεγαλύτερους που δεν τον αποχωρίζονται με τίποτα.

Τόσο η στιγμή της πρώτης δοκιμής αλλά και ο τρόπος που τον φτιάχνουμε, ανάλογα με τα γούστα μας, είναι ολόκληρη ιεροτελεστία. Ιεροτελεστία λοιπόν χωρίς μυστικά δεν υπάρχει. Ας δούμε μερικά από αυτά.

Ας φτιάξουμε ελληνικό καφέ βήμα-βήμα.

1. Παίρνουμε ένα καθαρό και στεγνό μπρίκι με στενό λαιμό.
2. Αν το μπρίκι μας είναι μικρό με στενό λαιμό και μπρούντζινο, τότε έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο ψήσιμο.
3. Γεμίζουμε το μπρίκι με τόσα φλιτζανάκια νερό(κατά προτίμηση χλιαρό, όχι παγωμένο) όσοι και οι καφέδες που θέλουμε να φτιάξουμε.

4. Με το ειδικό κουταλάκι βάζουμε από μία γεμάτη κουταλιά καφέ για κάθε φλιτζάνι και όση ζάχαρη επιθυμούμε.

5. Στην συνέχεια τοποθετούμε το μπρίκι στο κέντρο μέτριας προς χαμηλής φωτιάς ώστε να θερμαίνεται όλο το σκεύος.
Εδω δώστε προσοχή. Το καλύτερο ψήσιμο γίνεται στη χόβολη (το μπρίκι μέσα σε ζεστή στάχτη ή άμμο). Εκεί σιγοβράζει ο καφές, το καϊμάκι γίνεται βελούδινο και βγαίνουν όλα του τα αρώματα.
 Αν δεν έχουμε χόβολη (το πιο πιθανό είναι να μην έχουμε αυτή τη δυνατότητα) επιλέγουμε τη φωτιά από γκαζάκι και όχι το μάτι της κουζίνας.
6. Ανακατεύουμε αργά, έως ότου διαλυθεί ο καφές και η ζάχαρη (μετά από αυτό το σημείο δεν πρέπει να ανακατέψουμε ξανά τον καφέ).

7. Μόλις ο καφές αρχίζει να φουσκώνει, τον απομακρύνουμε από την φωτιά και χτυπάμε το μπρίκι 2-3 φορές ελαφρά στο πάγκο. Τότε ο φουσκωμένος καφές κατακάθεται για λίγο.

8. Επαναφέρουμε αμέσως το μπρίκι στη φωτιά και όταν ο καφές αρχίζει να φουσκώνει ξανά, τον βγάζουμε από την φωτιά, περιμένουμε μερικά δευτερόλεπτα και τον σερβίρουμε αργά στο κλασσικό φλιτζάνι του ελληνικού καφέ.
Αν θέλουμε να σερβίρουμε πάνω από έναν, ρίχνουμε πρώτα το καϊμάκι με ένα κουταλάκι στα φλιτζάνια και σερβίρουμε εναλλάξ λίγο καφέ στο κάθε φλιτζάνι μέχρι να γεμίσουν όλα. 

 

Δοσολογίες και μερικές από τις πιο γνωστές “παραλλαγές” του:

Βαρύς  _________________ 2-3 κουταλιές καφέ
Ελαφρύς  _______________ ½ - 1 κουταλιά καφέ
Γλυκός  ________________ 2-4 κουταλιές ζάχαρη
Μέτριος  _______________ 1 κουταλιά ζάχαρη
Ναι και όχι ή με ολίγη_____ ½ κουταλιά ζάχαρη
Σκέτος _________________ Καθόλου ζάχαρη
Βραστός ________________ Αφήνουμε το καϊμάκι να σπάσει λίγο
Μερακλίδικος ___________ Τον απομακρύνουμε από τη φωτιά μόλις φουσκώσει, ενώ το καϊμάκι είναι ακόμα πυκνό.
Βαρίγλυκος _____________ 3 κουταλιές καφέ και ζάχαρη
Γλυκίβραστος ___________ 2 κουταλιές καφέ 3 ζάχαρη και ελαφρύ καϊμάκι


Αφιερωμένη η ανάρτηση αυτή, σε όλους εσάς που αγαπάτε να απολαμβάνετε τον ελληνικό καφέ. 

1 σχόλιο:

  1. Αγαπητή μου αυτό το άρθρο γράφτηκε για μένα! Παρόλα που πίνω όλους τους καφέδες, ο Ελληνικός, (μέτριος - μερακλίδικος παρακαλώ για μένα), είναι ο αγαπημένος μου! Δεν μπορεί να πάει καλά η μέρα μου αν δεν ξεκινήσω με έναν καυτό Ελληνικό και μάλιστα διπλό! Καλό ΣΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αναφέρεται όνομα ή ψευδώνυμο όταν υποβάλετε σχόλιο «ως Ανώνυμος»