Πόσο φρέσκο είναι το αβγό που τρως; Μάθε να το αναγνωρίζεις.

Τα αβγά αποτελούν το κύριο συστατικό για τα περισσότερα από γλυκά αλλά και φαγητά που ετοιμάζουμε στην κουζίνα μας. Επίσης συνηθίζουμε να το τρώμε με διάφορους τρόπους, όπως βραστά μελάτα, σφιχτά, τηγανητά ομελέτα κ.α.
Είναι μια από τις πιο πλήρεις τροφές με πολλά οφέλη για την διατροφή και την υγεία μας.

Πόσοι από εμάς όμως, μπορούμε να αναγνωρίσουμε ένα φρέσκο από ένα πιο παλιό αβγό;
Επίσης πόσοι μπορούν να αναγνωρίσουν πια αβγά είναι κατάλληλα προς βρώσιν και πια όχι.  

Ας δούμε μερικούς εύκολους και πρακτικούς τρόπους να αναγνωρίζουμε την καταλληλότητα των αβγών.


Στην παρακάτω εικόνα φαίνεται ένα αβγό, πια θα είναι η συμπεριφορά του, ανάλογα με την ηλικία του, αν το βυθίσουμε άβραστο και όχι από το ψυγείο, σε νερό.

Όταν το αβγό επιπλέει στην επιφάνεια του νερού, είναι ακατάλληλο 
να καταναλωθεί και πρέπει να πετιέται.

Αεροθάλαμος του αβγού

Είναι ο αέρας που υπάρχει μέσα στο αβγό, ανάμεσα στο ασπράδι και το κέλυφος. Όταν γεννιέται, το αβγό είναι ζεστό. Όσο κρυώνει, το περιεχόμενό του συστέλλεται και η εσωτερική μεμβράνη του κελύφους αποκολλάται και διαμορφώνει τον αεροθάλαμο. Ο όγκος που καταλαμβάνει ο αεροθάλαμος μεγαλώνει με την πάροδο του χρόνου, αφενός διότι εισχωρεί αέρας μέσα στο αβγό από τους πόρους και αφετέρου επειδή η υγρασία του ίδιου του αβγού μειώνεται και δίνει χώρο στον αέρα να εξαπλωθεί περισσότερο. Έτσι, όσο πιο φρέσκο είναι το αβγό τόσο πιο λίγο αέρα έχει.
Άρα ένα φρέσκο αβγό ξεφλουδίζεται πιο δύσκολα από ένα πιο παλιό αβγό όταν είναι βραστό και "σφιχτό". 

Εάν σηκώσετε ένα αυγό και το κοιτάξετε στο φως, μπορείτε να διακρίνετε τον αεροθάλαμο, στο κάτω και πιο φαρδύ μέρος του αυγού. Στα λιγότερο φρέσκα αυγά ο θάλαμος αυτός είναι πιο μεγάλος σε σχέση με ένα φρέσκο αυγό. Μέθοδος παλιά και –ίσως– όχι τόσο εύκολη.

Ασπράδι ή αλβουμίνη

Αποτελεί το 67% του βάρους του αβγού. Περιέχει περισσότερη από την μισή ποσότητα της συνολικής πρωτεΐνης. Με την πάροδο του χρόνου, η πρωτεΐνη αλλάζει μορφή και το ασπράδι αραιώνει. Γι’ αυτό και τα φρέσκα αβγά παρουσιάζουν πιο συνεκτική υφή στο τηγάνι.

Εάν, λοιπόν, το αυγό είναι φρέσκο, το ασπράδι και ο κρόκος του θα παραμείνουν σφιχτά ενωμένοι, με τον κρόκο να έχει το σχήμα τρούλου. Όσο λιγότερο φρέσκο είναι, τόσο το ασπράδι γίνεται πιο νερουλό και το σχήμα του κρόκου πιο επίπεδο.
Και πάλι, όμως, τα αυγά εξακολουθούν να είναι βρώσιμα και δεν υπάρχει λόγος να τα πετάξετε. Μπορεί να μην έχουν την τέλεια φρέσκια γεύση, αλλά διατηρούν όλες τις ιδιότητές τους.


Τσόφλι 

 • Είναι, επίσης, σημαντικό, να ελέγχουμε τα αυγά όταν τα αγοράζουμε, να είναι απολύτως άθικτο το τσόφλι τους. Η σαλμονέλα περνάει στο εσωτερικό του αυγού μέσα από ασυνέχειες, από κάποιο ράγισμα του τσοφλιού. Εάν βρείτε κάποιο ράγισμα σε αυγό, και εφ’ όσον πληροί τους υπόλοιπους κανόνες υγιεινής (φρέσκο, από ελεγχόμενη παραγωγή), δεν υπάρχει λόγος να το πετάξετε. Χρησιμοποιήστε το για να φτιάξετε κάποιο μαγειρεμένο φαγητό. Η υψηλή θερμοκρασία σκοτώνει το –πολύ επικίνδυνο αυτό– βακτήριο.
 • Το τσόφλι του φρέσκου αυγού είναι πιο ματ, πιο θαμπό, ενώ εκείνο των λιγότερο φρέσκων πιο γυαλιστερό.

 Ηχητικός έλεγχος

Εάν πιάσουμε το αυγό με τον αντίχειρα και τον δείκτη και το ανακινήσουμε δίπλα στο αυτί μας, στο φρέσκο αυγό δεν πρέπει να ακούσουμε τίποτα. Αντίθετα, από το παλιό αυγό θα ακούγονται διάφορα περίεργα “τσακ-τσακ”, ένδειξη ότι ο κρόκος κτυπάει στα εσωτερικά τοιχώματα του αυγού.

Επίσης σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ

 • Ο χρωματισμός του κρόκου εξαρτάται από τη διατροφή και δεν επηρεάζει τη θρεπτική και βιολογική αξία του αβγού.
 • Αποφεύγετε να αγοράζετε αβγά με ακάθαρτο, ραγισμένο και μη φυσιολογικό κέλυφος.
 • Αποφεύγετε να καταναλώνετε αβγά με κηλίδες αίματος, με ασπράδι θρομβώδες, χρωματισμένο, ανακατεμένο με τον κρόκο και με δυσάρεστη οσμή.
 • Για τη καλή συντήρηση των αβγών που αγοράζετε μην τα πλένετε αλλά διατηρήστε τα σε δροσερό χώρο.
 • Μετά το βρασμό τους τα αβγά διατηρούνται υποχρεωτικά στο ψυγείο.
Βασικός κανόνας: πλένουμε πάντα τα χέρια μας, αφού πιάσουμε αυγά. Όπως και τον πάγκος της κουζίνας όπου τα είχαμε ακουμπήσει.
Πριν βγάλουμε τα αυγά από τη συσκευασία τους για να τα τοποθετήσουμε στο ψυγείο (ή και κάθε φορά που θα τραβήξουμε έξω κάποια για να τα χρησιμοποιήσουμε), πρέπει και πάλι να έχουμε πλύνει τα χέρια μας. Δεν λερώνουν μόνο αυτά, μπορεί να τους μεταφέρουμε εμείς το πρόβλημα, πιάνοντάς τα με χέρια που έχουν πιάσει και ένα σωρό άλλες βρομιές.

πηγή:eggs.gr

10 σχόλια:

 1. Πολύ χρήσιμες πληροφορίες! Κάποιες τις ήξερα, κάποιες όμως όχι! Σε ευχαριστούμε πολύ :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Γεια σας,
  Είμαι Κα DAVILA είναι σε αναζήτηση ενός δανείου για περισσότερο από 3 μήνες,
  Έχω πάει πολλές φορές παρασυρθείτε σε ιστοσελίδες δανείου μεταξύ συγκεκριμένων
  που θέλουν είναι ένα δάνειο μεταξύ μεμονωμένων σε πολλούς ανθρώπους.
  Αλλά κάθε φορά που έχω από ψευδείς δανειστές και
  στο τέλος δεν θα πάρω τίποτα στο λογαριασμό μου. Αλλά ευτυχώς είμαι
  έπεσε σε μια κοπέλα με το όνομα LYSE πολύ απλό και το είδος με βοηθήσει
  βρείτε μου δάνειο 70.000 ευρώ που θα λάβει για λογαριασμό μου σε 48 ώρες
  μετά χωρίς πάρα πολλά πρωτόκολλα.
  Έτσι που έχουν ανάγκη, όπως εγώ, μπορείτε να γράψετε σε αυτόν και
  να του εξηγήσω την κατάστασή σας θα μπορούσε να σας βοηθήσει το email:
  lysemarie3@gmail.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Γεια σας,
  Στον τομέα των χρηματοοικονομικών, επενδυτικών και δάνεια μεταξύ ιδιωτών ειδικεύονται, θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όλα τα πρόσωπα του καλού χαρακτήρα και πάνω απ 'όλα να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Θα ανέβει στους ακόλουθους τομείς: προσωπικά, εξυγίανση, αναδιάρθρωση, εμπορικές, φοιτητής, αυτοκινήτων και άλλων Εμπορίου, των επιχειρήσεων, της γεωργίας, της πληροφορικής και της κοινωνίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας υπηρεσίες, βιομηχάνους, καλλιτέχνης, μόδα, ιατρική, μέσα μαζικής ενημέρωσης, υποθήκη, ακίνητη περιουσία. Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο e-mail μου: totnode@gmail.com.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καλημέρα.
  Έχουμε το κεφάλαιο που πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να δώσει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ειδικά δάνεια που κυμαίνονται από € 3000-10000000 € για κάθε σοβαρός άνθρωπος που αναζητούν το δάνειο. επιτόκιο μας είναι 3% ετησίως, ανάλογα με το ποσό του δανείου, καθώς είναι ιδιαίτερα, δεν θέλουμε να παραβιάζουν το νόμο τοκογλυφίας. Μπορείτε να αποπληρώσει τα 5 μηνών έως 300 μήνες κατ 'ανώτατο όριο, ανάλογα με το ποσό που δανείζονται. είναι στο χέρι σας να κάνετε μηνιαίες πληρωμές. Ζητάμε αυτό το χειρόγραφο πιστοποιημένα αναγνώριση του χρέους και επίσης κάποια μέρη που απαιτούνται. Είσαι κολλημένος απαγορεύει τράπεζα και δεν έχετε το όφελος των τραπεζών ή έχετε καλύτερα ένα έργο και χρειάζεται χρηματοδότηση, κακή πιστωτική ή χρειάζονται χρήματα για να πληρώσει τους λογαριασμούς, τα χρήματα για να επενδύσουν στις επιχειρήσεις. Έτσι, αν χρειάζεστε ένα δάνειο, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τους όρους μας. Παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας απευθείας μέσω e-mail: totnode@gmail.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Γεια σας,
  Εγώ στη διάθεσή σας για ένα δάνειο ύψους € 3.000 έως € 10.000.000 πολύ απλό τρόπο σε όλα τα πρόσωπα που πληρούν τις απαιτήσεις σας. Θα ήθελα επίσης να κάνουν επενδύσεις και δάνεια μεταξύ ατόμων του κάθε είδους. I προσφέρουν βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα δάνεια σε συνεργασία με τον δικηγόρο του και προσιτές διάρκεια αποπληρωμής. Δεν γνωρίζουμε τις χρήσεις σας και τις μεταφορές μας παρέχονται από την τράπεζα για την ασφάλεια των συναλλαγών. Για όλες τις αιτήσεις σας για τις τιμές και τα επίπεδα των πληρωμών και θα τη βοήθειά σας. Τέλος, για περισσότερη κατανόηση, σας παρακαλούμε να μην προσθέσετε το E-mail: totnode@gmail.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ειδικά δάνεια γρήγορο και αξιόπιστο μεταξύ των ατόμων μέσα σε 24 ώρες. Θέλετε να πάρετε πίστωση για την άρση του αδιεξόδου που προκαλούν οι τράπεζες να απορρίψουν τα αρχεία αίτηση δανείου σας. Θέλετε να πάρετε ένα δάνειο για την υλοποίηση του έργου σας? Εκκίνηση? Κατασκευή των σπιτιών τους? Ενοικιάζεται σπίτι ή διαμέρισμα? Η αγορά ενός σπιτιού, κλπ ..... Προσφέρουμε τα δάνεια μας για τους ανθρώπους με τα χρηστά ήθη σοβαρή είναι ικανή αποζημίωση. Μπορείτε πληρούνται στο συντομότερο δυνατό χρόνο. Μπορείτε να πληρώσετε για 3 έως 20 χρόνια, ανάλογα με το ποσό του δανείου που χορηγήθηκε. Είναι στο χέρι σας να κάνετε μηνιαίες πληρωμές με επιτόκιο 3%. Απλά επικοινωνήστε μαζί μας e-mail: totnode@gmail.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Γεια σας, όλες τις οικονομικές ανάγκες, χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, οι πιο σύντομο δάνεια του ιδιωτικού χορήγηση και μακροπρόθεσμες 3000 € 10.000.000 € σε όποιον σοβαρά, αξιόπιστα και ειλικρινά θέλουν να πάρουν ένα δάνειο. επιτόκιο μας είναι 3%, ανάλογα με το δανεισμένο ποσό και τη διάρκεια της επιστροφής χρημάτων, το αυτοκίνητο είναι ειδική, δεν θέλουμε να παραβιάζουν το νόμο τοκογλυφίας. Μπορείτε να αποπληρώσει το μέγιστο διάστημα 3 έως 35 ετών, ανάλογα με το ποσό που δανείζονται. Θα χρειαστεί να πάρετε ένα δάνειο: Αυτές είναι οι περιοχές όπου αναμένουμε: * Χρηματοδότηση * Δάνεια ακινήτων * Δάνεια Επενδύσεων * Δάνειο Αυτοκινήτου * Δεύτερη υποθήκη * Προσωπικά Δάνεια * Δεν απαιτείται η απόδειξη μπορεί να δει κανείς να υποστηρίξει οποιοδήποτε πρόσωπο σε μια κατάσταση που δύσκολα μπορεί να κολλήσει απαγορεύει τράπεζα και δεν ευνοούν τις τράπεζες ή έχετε καλύτερα ένα έργο και χρειάζεται χρηματοδότηση, κακή πιστωτική ή χρειάζονται χρήματα για να πληρώσει τους λογαριασμούς, τις επιχειρήσεις κεφάλαια, επένδυση για την επιχείρηση. Η οργάνωσή μας δεν είναι τράπεζα και δεν ζητάμε πολλά έγγραφα. Έτσι, αν χρειάζεστε ένα δάνειο, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τους όρους μας. Παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας απευθείας μέσω e-mail: totnode@gmail.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. προσφορά δανείου μέσα σε 48 ώρες.
  Γεια σας Έχετε οικονομικά προβλήματα; Και για όσους δυσκολεύονται να λάβουν δάνεια κεφαλαίου από τις τοπικές τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ανατρέξτε σε αυτό το E-mail: maurogiovanni00@gmail.com

  whatsapp: +33 6 44 68 84 20

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. προσφορά δανείου μέσα σε 48 ώρες.
  Γεια σας Έχετε οικονομικά προβλήματα; Και για όσους δυσκολεύονται να λάβουν δάνεια κεφαλαίου από τις τοπικές τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ανατρέξτε σε αυτό το E-mail: maurogiovanni00@gmail.com

  whatsapp: +33 6 44 68 84 20

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Attention! Attention!! Attention!!!,

  Do you need an urgent financial credit ***? *Email : bdsfn.com@gmail.com
  Emaill: anatiliatextileltd@gmail.com Very fast and direct transfer to your bank account * Repayment starts Six months after you get your Loan in your bank account * Low interest rate of 1% * Long-term repayment (1-30 years) Height * Flexible ***then monthly payment *.Email : bdsfn.com@gmail.com

  Name :
  Country :
  Phone number :
  Amount Needed as Loan :
  Purpose of Loan :
  Have you applied for loan online before (yes or no)
  Email : bdsfn.com@gmail.com
  Emaill: anatiliatextileltd@gmail.com
  Mrs.Emilia Fedorcakova

  Emaill: anatiliatextileltd@gmail.com How long will it be financed? After submitting the application *** You can expect a preliminary answer less than 24 hours funding in 72-96 hours after receiving the information they need yours.
  Email : bdsfn.com@gmail.com
  Emaill: anatiliatextileltd@gmail.com
  Name :
  Country :
  Phone number :
  Amount Needed as Loan :
  Purpose of Loan :
  Have you applied for loan online before (yes or no)
  Email : bdsfn.com@gmail.com
  Emaill: anatiliatextileltd@gmail.com
  Mrs.Emilia FedorcakovaAttention! Attention!! Attention!!!,

  Do you need an urgent financial credit ***? *Email : bdsfn.com@gmail.com
  Emaill: anatiliatextileltd@gmail.com Very fast and direct transfer to your bank account * Repayment starts Six months after you get your Loan in your bank account * Low interest rate of 1% * Long-term repayment (1-30 years) Height * Flexible ***then monthly payment *.Email : bdsfn.com@gmail.com

  Name :
  Country :
  Phone number :
  Amount Needed as Loan :
  Purpose of Loan :
  Have you applied for loan online before (yes or no)
  Email : bdsfn.com@gmail.com
  Emaill: anatiliatextileltd@gmail.com
  Mrs.Emilia Fedorcakova

  Emaill: anatiliatextileltd@gmail.com How long will it be financed? After submitting the application *** You can expect a preliminary answer less than 24 hours funding in 72-96 hours after receiving the information they need yours.
  Email : bdsfn.com@gmail.com
  Emaill: anatiliatextileltd@gmail.com
  Name :
  Country :
  Phone number :
  Amount Needed as Loan :
  Purpose of Loan :
  Have you applied for loan online before (yes or no)
  Email : bdsfn.com@gmail.com
  Emaill: anatiliatextileltd@gmail.com
  Mrs.Emilia Fedorcakova

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Αναφέρεται όνομα ή ψευδώνυμο όταν υποβάλετε σχόλιο «ως Ανώνυμος»